Mjesto za aktivni odmor i odmor duše

Slavonija se uvijek povezivala s lijepim konjima, pouzdanim i snažnim životinjama koje su svojedobno seljacima ne samo odrađivale najteže poslove kao što su oranje, sijanje i skupljanje ljetine nego su i generacijama bile ponos i dika u stajama i na imanjima. Na obiteljskom ranču Ramarin istoimeni jahački klub ima izvrsne uvjete za držanje konja, pripreme za natjecanja, ali i terapijsko i sportsko jahanje.

Danas se, nažalost, rijetko mogu vidjeti, samo u pojedinim domaćinstvima gdje se još čuvaju zbog tradicije i ljubavi. A iz ljubavi prema konjima prije četiri godine obitelj Samardžić iz Garčina s nekolicinom je prijatelja osnovala i prvi konjički klub na području općine i jedan od prvih na području Županije brodsko-posavske. Na obiteljskom ranču Ramarin istoimeni jahački klub ima izvrsne uvjete za držanje konja, pripreme za natjecanja, ali i terapijsko i sportsko jahanje. Izrađen po europskim standardima – ranč ima boksove s trenutačno 28 konja od kojih je sedam natjecateljskih (trakheneri, arapski konji, mađarski kasac i holstein), ograđeni manjež za školu jahanja i treninge, pašnjake, bazene za plivanje konja, stazu za utakmice u preponskom jahanju, hale i silose za hranu…

U sklopu zgrade nalazi se učionica gdje budući jahači i natjecatelji stječu znanja o konjima i konjičkom sportu te prostor za razmjenu iskustava i osvježenje, a odnedavno i zgradu u kojoj je moguć smještaj većeg broja natjecatelja. Vrsni preduvjeti, ali prije svega ljubav prema jahačkom sportu i talent mladih jahača daje i najbolje rezultate. Ukupno pet natjecatelja – juniori Fabijan Bitunjac, Marin Samardžić i Ivna Biondić te seniori Damir Samardžić i Tea Biondić – ove su godine u četiri kola osvojili dva puta druga mjesta, prvo i 2. mjesto juniori i seniori, a državni su prvaci u daljinskom jahanju na 120 kilometara. Marin Samardžić trenutačno je među najboljima u Hrvatskoj.

U lijepo uređenim stajama, slušajući raznovrsnu glazbu s radija, konji Amir, Dado, Zula, Havat, Piođa, Femina… imaju poseban režim prehrane – uz sijeno i zob dodaje im se ječam, soja, malo kukuruza, suncokret za energiju. Sve im je to potrebno za svakodnevne treninge od četrdesetak kilometara jer na velikim stazama ponekad izgube i po 20 kilograma.

No Ramarin pruža odlične preduvjete za najbolje iskorišten aktivan odmor kroz školu jahanja, od početnog do natjecateljskog stupnja. “Interes postoji, a djeca dolaze uglavnom preko vikenda iz Broda, Đakova, pa čak i Zagreba jer je ovdje jeftinije”, kaže instruktor, koji obučava i jahače i konje, Goran Biondić.